Як зрозуміти, що вам час відвідати гастроентеролога?

Давайте будемо чесними – всі ми любимо… їсти. І нехай моделі та ті, хто постійно худне, не удають байдужості – вони також це люблять. Ні, певно, навіть більше, ніж ті, хто байдужий до зайвого шматочка яблука (або пирога) на сніданок.

І знаєте, що може трохи зіпсувати настрій? Коли ви радісно скачете після сніданку на роботу, а тут і різкий біль у животі теж вирішив до вас прискакати. Або коли ви з’їли не так уже й багато, але така важкість у шлунку, ніби з тарілкою разом. Ба, більше – ще й нудить (певно, кераміка неякісна) і мучить здуття.

Може, звісно, це просто не ваш день або не ваша страва. Але існує й інший, менш приємний альтернативний варіант – ви потрапили до тих 50% населення, які страждають на диспепсію.

Так, написано правильно – йдеться не про дислексію або дисперсію. Термін, може, і незнайомий на перший погляд, але його втілення – функціональні розлади травлення – відомі майже кожному. І причина не завжди в тому, що 27-ма цукерка була зайва або салат після дня народження шкода було викинути. Іноді «корінь зла» ховається в більш серйозному стані та хворобі – пухлині шлунка, виразці або ж гастроезофагальній рефлюксній хворобі.

Лякатися можна, але не сильно – краще зберігати здоровий глузд і знати, як діяти, якщо відзначили хоча б один із перелічених симптомів.

Хоч як би банально звучало, насамперед треба звернутися до лікаря. Знаємо, що бракує часу та лінь, і, може, воно само якось мине, але, може, й ні. Тому краще підстрахувати самого себе. Від лікаря вас, швидше за все, направлять прямісінько на діагностику. І правильно зроблять, бо треба дізнатися першопричину неприємних симптомів, аби її усунути.

А коли вже знаєш ворога в обличчя, залишається лише завдати йому вирішального удару – якісно пролікуватися. І тоді їжа знову стане другом.

Є ще одна цікава, але дуже неприємна річ, яку ми часто пояснити не можемо – просто відчуваємо, що десь там за грудиною пече і підіймається до горла. Знайомо? Не дивно, бо печія трапляється фактично з кожним і знову заважає нам їсти (ніби змовилися всі).

Причина неприємних відчуттів – потрапляння кислого (інколи навіть лужного) шлункового вмісту у стравохід, що викликає подразнення й ушкодження його слизової оболонки .

Чому доля покарала саме вас і саме в цей прекрасний вечір в італійському ресторані? Причин може бути безліч – може, десь провинилися, а може пекучу біду спричинив банальний прийом ліків, надмірна вага, неправильне харчування, рефлюксна хвороба.

У будь-якому випадку треба знати, чому вас мучить печія. А отже, необхідно все якісно діагностувати та пролікувати. І бажано з цим не зволікати.

І якщо перші дві неприємності не соромляться про себе нагадувати, то є ще й темна конячка, яка роками може готуватися до камінг-ауту. І звати її Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Посібником у її злодіяннях виступає бактерія Хелікобактер Пілорі. (Helicobacter pylori), яка й призводить до болю у верхній частині живота, здуття та кислої відрижки.

Найнебезпечніше з того, що може трапитися і навіть призвести до летального результату, це -чорний кал. Тому щойно побачите темні випорожнення і жахнетеся, не зволікайте – йдіть до лікаря. Адже їх причина – це кровотеча.

Діагностика може не бути аж надто приємною, бо зазвичай для дослідження стану слизової оболонки стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки проводять відеоезофагогастродуоденоскопію (ВЕДС). Але ж сучасні методи на те й сучасні, що дають можливість уникнути максимуму неприємних відчуттів задля того, аби потім пацієнтові все було на радість.

Та й зрештою, щоб пацієнт перестав бути пацієнтом, а знову став людиною, яка вільно насолоджується життям, любить їжу і не втомлюється це доводити. (без фанатизму все ж таки, інакше зайві кг на хворобу не спишеш).