ЗАМОВИТИ ПОСЛУГУ
Напишіть, будь ласка, ваші дані та запит
Я погоджуюсь на використання моїх персональних даних
Усе, що вам треба знати про травну систему
Біль, здуття живота, печія, відчуття гіркоти в роті, діарея, закрепи та багато інших симптомів можуть бути ознаками захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Тому давайте з'ясовувати разом, як влаштована травна система і що треба робити, щоб не хворіти?

Перше місце, куди потрапляє їжа, — це ротова порожнина. Саме тут за допомогою зубів відбувається механічне подрібнення продуктів харчування в дрібнодисперсну масу. Що краще вона подрібнена, то легше її перетравити. Тому пережовуйте ретельно, зосереджено та якнайдовше. Цим ви дуже допоможете своєму організму.

Далі їжа потрапляє в глотку. Вона скочується цим 12-сантиметровим воронкоподібним каналом у стравохід, як в аквапарку. А коли під час їжі ми відволікаємося, вона може потрапити в трахею. Тому будьте уважні до себе: не кваптеся і приділіть час спокійному прийняттю їжі!

Тверда їжа потрапляє до стравоходу за 8-9 секунд, а рідка за 1-2. Цей 25-сантиметровий порожнистий м'язовий «тунель» з'єднує ротову порожнину зі шлунком і є захисним механізмом. Адже він викликає в нас блювоту, якщо їжа має неприємний смак і запах або під час переїдання.

Якщо все добре, далі їжа потрапляє в шлунок. Там вона частково розщеплюється та розріджується протягом 2-6 годин, а потім маленькими об'ємами — по п'ять-десять мілілітрів – відправляється в тонку кишку. Для цього 40 мільйонів залоз виділяють шлунковий сік — міцну соляну кислоту, що має pH близько одиниці. А це означає, що середовище там небезпечне, тому стінки шлунка вкриті слизовою оболонкою. І от коли вона подразнюється, може утворюватися виразка з усіма загрозливими наслідками.

Зазвичай шлунок дорослої людини вміщує 1,5 літра харчової маси, проте в тих, хто протягом тривалого часу п'є велику кількість рідини, він може розтягнутись до 10 літрів. А якщо ви робите великі проміжки між прийомами їжі, можуть виникати сильні перистальтичні хвилі, якими шлунок «розказує», що треба поїсти. Це ті не завжди зручні моменти бурчання в животі або навіть біль.

У парі зі шлунком працює печінка. Саме вона обробляє та накопичує поживні речовини, які він розщеплює. Це така собі «хімічна лабораторія» нашого організму, в якій відбувається велика частина білкового, ліпідного та вуглеводного обміну.

Крім цього, печінка очищає кров від отруйних речовин і переробляє природні чи штучні отрути, невикористані компоненти ліків, важкі метали, залишки метаболізму бактерій тощо. Робить вона це, виробляючи жовч і доправляючи її до кишечнику через жовчні протоки та жовчний міхур. Протягом однієї доби в безперервному режимі печінка виробляє приблизно один літр жовчі.

Щойно в кишечник потрапляє білкова та жирна їжа, жовчний міхур «спорожняється» та за допомогою ліпідів, що емульгують солі жовчних кислот, сприяє нормальному всмоктуванню поживних речовин нашим організмом.

Якщо харчуватися тільки м'ясом без овочів і круп, солодощами або мучним та вести малорухомий спосіб життя, то в жовчному міхурі та жовчних протоках можуть утворюватися камені, які перешкоджають надходженню жовчі в дванадцятипалу кишку, призводячи до хворобливих станів різного ступеня тяжкості. Проте якщо все працює, як треба, тут кисла харчова маса нейтралізується, а виділений у результаті цього діоксид вуглецю перемішує її та направляє далі в худу та клубову кишку. Тут вона обробляється протягом ще 3-6 годин. Залози слизової оболонки тонкої кишки виділяють багатий ферментами секрет, що ефективно перетравлює їжу.

Стінки кишки мають здатність значно збільшуватись у розмірі: в спокійному стані вони сягають 3 метрів, а в розтягнутому 6-9. Це відбувається для того, щоб посилити всмоктування поживних речовин. Тому загальний розмір травної системи іноді більший, ніж половина площі тенісного корту.

У деяких людей глютен може пошкоджувати слизову оболонку тонкої кишки, що призводить до недостатньої всмоктуваності поживних речовин. Це називається непереносимістю глютену, або целіакією. Ось кому насправді необхідна безглютенова дієта.

Далі залишки неперетравленої харчової маси потрапляють до товстої кишки, що складається з трьох відділів: сліпа, ободова та пряма. Саме від сліпої кишки відходить усім нам відомий, червоподібний відросток — апендикс, у якому є велике скупчення лімфоїдної тканини.

Стінки товстої кишки борознисті, без ворсинок, містять велику кількість залоз, що виділяють захисний слиз. Він огортає неперетравлені залишки та допомагає їм безболісно проходити далі до прямої кишки, яка закінчується анусом.

Здебільшого ці залишки складаються з води, клітковини та біомаси мікроорганізмів. Із них щодня утворюються 100-200 г калу.

У випадках деяких захворювань можуть з'явитися проблеми з всмоктуванням води в кишечнику. Наслідок цього — діарея. А от під час запорів, навпаки, сповільнена перистальтика товстої кишки. І тому неперетравлена харчова маса переміщається в ній дуже повільно, через що багато води всмоктується назад, що робить калові маси сухими та твердими.

Ну, власне, все. Отакий вигляд має подорож їжі нашим організмом. Проте на кожному з етапів можливі збої. Основна причина яких — це неправильне харчування: переїдання, вживання важкої їжі, недоїдання або голодування, нерегулярність у прийомах їжі, перекуси нашвидкуруч і незбалансованість раціону.

Проте іншими важливими причинами порушення травлення можуть бути: кишкові інфекції, глистні інвазії, порушення в роботі щитоподібної залози, стреси, тютюнопаління, зловживання алкоголем та іншими токсичними речовинами.

Неполадки травної системи негативно впливають на весь організм: знижують імунітет, порушують обмін речовин, призводять до погіршення зовнішнього вигляду шкіри, ламкості волосся та нігтів. Вони загрожують онімінням кінцівок, болем у м'язах і кістках, порушенням сну. Можливі ускладнення для серцево-судинної системи: гіпертонія, аритмія, стенокардія, ризик інсульту та інфаркту.

Тому харчуйтесь збалансовано та вчасно, знайте про всі процеси, які відбуваються в організмі, та будьте уважними до будь-яких збоїв. І, звісно, регулярно обстежуйтесь у професіоналів та будьте здорові!
Тож телефонуйте за номерами (044) 290 87 89, (073) 290 87 89, щоб забронювати собі час на дослідження вашого організму.

Будьте здорові разом із «Якість Життя»!

Дяченко Наталія Валентинівна
Лікар-гастроентеролог, лікар-терапевт, лікар УЗД в клініці "Якість Життя".
СТАТТІ ТА НОВИНИ
© 2019 ТОВ "Система-ЯКІСТЬ ЖИТТЯ"
Ліцензії та документи
Публічний договір
Ліцензія

*Ліцензія на провадження господарської
діяльності з медичної практики згідно Наказу Міністерства
охорони здоров'я України
19.08.2019 № 1830
ТОВ "СИСТЕМА-ЯКІСТЬ ЖИТТЯ"
м.Київ, вул. Велика Житомирська, буд.14