Еластографія, як новітній етап в історії УЗД досліджень

Історія розвитку медицини, то є щось неймовірне. От подивіться, як стрімко розвиваються події. Вперше, таке поняття, як ультразвуковий сигнал, відкрив італійський вчений Л. Спалланцані у 1794 році. Він досліджував кажанів та виявив їх особливість: якщо цій тварині затулити вуха, то вона втрачає орієнтацію. Тоді він висунув гіпотезу, що їх орієнтація у просторі здійснюється за допомогою невидимих “звукових хвиль”.
І почалось.

У 1876 році англійський вчений Гальтон відкрив уже штучні ультразвукові хвилі, а брати Кюрі у 1880 році виявили п’єзоелектричний фізичний ефект, який лежить в основі ультразвукових датчиків. А у 1950-х роках вчені винайшли прилад, який дозволяв отримувати зображення органів!

Тоді, вперше, у лікаря з’явилася можливість дослідити організм неінвазивним методом . Адже цей нешкідливий та неінвазивний метод дослідження ґрунтується на принципі відбиття ультразвукових хвиль, від тканин нашого тіла, які володіють різною ультразвуковою проникністю. Дані, що виявляють ультразвукові хвилі обробляє комп’ютер, а після на моніторі з’являється зображення.

Але розвиток дослідження ультразвуковими хвилями продовжує розвиватись семимильними кроками й зараз.

На початку 2013 року вчені Європейської федерації товариств з ультразвуку в медицині та біології представили світу новий метод дослідження ультразвуковими хвилями — еластографію. Є декілька методів ультразвукової еластографії. Один із найважливіших — компресійна еластографія. Суть даної технології полягає у вимірі та зображенні різниці щільності м’яких тканин при деформації . Адже відомо, що різні біологічні тканини мають свій коефіцієнт пружності, тому і відображається звукова хвиля по-різному.

При обстеженні на екрані в реальному часі та масштабі різними кольорами зображується звукова хвиля, що відбивається від тканин внутрішнього органу, із низькою або високою амплітудою. Більш м’які тканини зображаються червоним та зеленим кольором, а тверді — синім або сірим. Існують, затверджені Європейським консенсусом в 2013р. типи якісної оцінки щільності тканин за версією японського вченого Уено. Е. в університеті Цикубо :

  • перший тип позначається зеленим на екрані, що характеризує м’які тканини;
  • другий тип — мозаїчно синьо-зеленим кольором, що характеризує неоднорідні тканини, але все ж м’які;
  • третій тип — центральна частина утворення позначається синім, а інша — зеленим кольором і вказує на те, що тканина неоднорідна з проявами жорсткості;
  • четвертий тип — синім кольором, що вказує на жорсткість тканини;
  • п’ятий тип позначається синім кольором, що розповсюджується на перифокальні участки, який показує, що тканина жорстка, та більша у порівнянні з серошкальним режимом;
  • шостий тип характеризується тришаровим забарвленням: синім, зеленим, красний, який вказує на кістозне утворення.

Цей тип обстеження наразі дуже допомагає в дослідженні доброякісних або злоякісних новоутворень, адже забезпечує високу точність результатів, чим зменшує кількість пункцій та інвазивного вторгнення в організм людини.

Його застосовують при дослідженні молочних залоз , щитоподібної залози, м’яких тканин та при захворюваннях печінки. Хоча для цього є трохи інший метод. І називається він — метод ультразвукової зсувно-хвильової еластографії.

Під час цього дослідження тканини не притискають та не розтягують. Людина, як і всі її органи мають знаходитись у стані спокою. Адже за допомогою цього способу звукова хвиля, яку випускає спеціальний ультразвуковий датчик сама досліджує щільність паренхіми печінки зсувно-хвильовим методом . В залежності від щільності тканин печінки швидкість з якою рухається звукова хвиля — різна.

Існує спеціальна шкала METAVIR, яка розповідає, що означає той чи інший показник щільності печінки: менше ніж 5,8 кПа — на печінці немає фіброзу — це ущільнення та рубці на печінці; 5,8-7,0 — слабкий фіброз; 7,0-9,5 — середній фіброз; 9,5-12,5 — важкий фіброз та вище 12,5 — цироз печінки, що характеризується зміненою тканиною та вузловими утвореннями.

Звичайно, всі результати цього дослідження мають бути співставлені з результатами клінічного огляду лікаря та лабораторними показниками.

В нашій клініці ми досліджуємо всі органи, які можливо дослідити методом еластографії, якщо вони не стосуються гастроентерологічного напрямку. Адже цей метод дуже новий та, як це модно зараз говорити, — інноваційний. І це дійсно так.

На практиці, ми використовуємо експертний апарат MyLabEight італійської фірми Esaote.