Просто про складне, або ендоскопія як вона є

У перекладі з грецької мови «ендоскопія» означає «дивитися всередину». Тобто це напрям медицини, що досліджує зсередини такі органи травної системи, як шлунок, верхній відділ дванадцятипалої кишки та товстий кишківник.


Сьогодні це роблять за допомогою високотехнологічних ендоскопів, які ніяк не пошкоджують слизової і дають можливість так дослідити організм, як цього не можна зробити жодним іншим способом. Адже та сама ультразвукова діагностика – це наука про тіні, а ендоскопія показує стан органів зсередини та наживо.


Раніше, багато сторіч тому, з медичного приладдя для цього була лише залізна трубка, яку лікарі вставляли людині в стравохід і світили свічкою, щоб побачити внутрішній стан шлунка та стравоходу.


Добре, що ми живемо в ХХІ столітті! І сучасні ендоскопи маленького діаметра та дуже гнучкі. Вони оснащені камерою та спеціальним освітлювальним приладдям, що здатне виявляти на ранніх стадіях патологічні зміни та злоякісні новоутворення в досліджуваному органі.


З їх допомогою можна здійснювати такі ендоскопічні маніпуляції, як забір матеріалу на біопсію та тест на хелікобактер пілорі або видалення деяких видів доброякісних новоутворень.


Зараз є два найпоширеніші типи ендоскопічного дослідження – гастроскопія та колоноскопія.


Перше – це дослідження стравоходу шлунка та цибулини дванадцятипалої кишки, яке проводять, вводячи ендоскоп через ротову порожнину.


Важливо знати, що вам ніколи не пошкодять дихальні шляхи під час гастроскопії. Адже анатомічно дихальна трубка та стравохід розділені й розміщені окремо одне від одного. Тому диханню під час цього дослідження нічого не загрожує. Гастроскопія абсолютно безпечна та займає всього від 5 до 10 хвилин.


Це дослідження призначають лікарі-гастроентерологи. Проте основними симптомами для нього є постійний біль у шлунку, важкість і печія, що можуть бути ознакою хвороб шлунково-кишкового тракту.


Регулярно робити гастроскопію потрібно, якщо у вас колись була виразка, доброякісні новоутворення, оперований шлунок і будь-які інші патології. Тоді цю процедуру вам необхідно робити щонайменше один раз на рік, а ще краще для вашого здоров’я – двічі на рік.


Якщо ж такого в історії хвороб у вас не було і ви почуваєтеся прекрасно, тоді регулярно гастроскопію проходити не треба.


Друга важлива ендоскопічна процедура – колоноскопія. Це дослідження товстого кишківника, яке роблять, вводячи ендоскоп через анальний отвір. Воно показує стан прямої, сигмоподібної, ободової кишки і так зване гирло апендикса, а ще дає можливість узяти матеріал для подальшого дослідження.


Колоноскопію проводять на спеціально підготовлений кишківник. Кишківник обережно та повільно роздувають, щоб ретельно дослідити слизову, тому процедура триває довше – 40 хвилин, а інколи й годину. А ще колоноскопія більш болюча, ніж гастроскопія, тому лікарі радять проводити її з анестезією.


У клініці «Якість Життя» професійний анестезіолог забезпечує високоякісну анестезію з допомогою найбільш безпечного препарату – пропофолу. Він занурює пацієнта в глибокий медикаментозний сон і допомагає не відчувати всі незручності, що можуть супроводжувати цю процедуру. А після неї їх майже немає, крім можливого здуття кишківника, що досить швидко минає.


Прямими показаннями для обов’язкового проведення колоноскопії є кров’яні або слизові виділення, больові відчуття в ділянці кишківника чи серйозне порушення випорожнень. Оскільки це досить складне дослідження, то перед його призначенням гастроентеролог ретельно збирає історію хвороби та призначає додаткові аналізи. І тільки потім – за потреби – колоноскопію.


Регулярно проходити це дослідження необхідно після 40-45 років. Адже під час вікових змін запальні та руйнівні процеси в кишківнику можуть досить довго себе ніяк не проявляти.


Якщо ж колоноскопія показує, що з організмом усе добре і нема про що непокоїтися, тоді наступного разу її можна робити аж через три роки.


Тож будьте уважні до себе та свого здоров’я – робіть регулярне дослідження організму. Звертайтесь до лікаря, якщо відчуваєте будь-які симптоми, а ми вже неодмінно допоможемо!