Перше місце за поширеністю серед злоякісних новоутворень посідає рак молочної залози. Світова статистика стверджує, що жінки у віці від 20 до 59 років перебувають у групі ризику. Тільки в Україні в середньому за рік реєструють понад 14,5 тисячі випадків цього захворювання, і лише 115 із них – у чоловіків.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Пропонуємо з’ясувати докладно: що це за хвороба та як її можна виявити вчасно. Адже тут принцип «попереджений = озброєний» працює безвідмовно.

Давайте спершу про базові знання. Злоякісні новоутворення молочних залоз поділяють на два види: саркома та карцинома

Саркома — дуже рідкісна форма пухлин, на яку припадає менше як 1% усіх випадків раку молочної залози. Різниця між двома видами злоякісних пухлин суттєва і полягає в вогнищі утворення.

На відміну від поширеніших карцином, які розвиваються в молочних протоках, саркоми виходять зі сполучної тканини молочних залоз. Саме через таку поширеність карцином, коли лікарі ставлять діагноз «рак молочної залози», мають на увазі саме цей тип злоякісних новоутворень.

Процес розвитку раку молочної залози ділиться на 5 етапів

Найбільш безпечний — нульова стадія. Головна відмінна риса — відсутність ракових клітин за межами пухлини. На першій стадії пухлина може сягати в діаметрі до 2 сантиметрів, хоча самостійно її виявити важко через відсутність чітких меж. Під час другої стадії новоутворення збільшується до 5 сантиметрів, а ракові клітини уражають пахвові лімфатичні вузли. На третій стадії ситуація погіршується: пухлина стає більшою, а злоякісні клітини ще активніше розвиваються в лімфовузлах. Остання стадія — четверта. Рак пускає метастази в інших органах організму. Найчастіше — в легенях і печінці.

Визначити рак молочної залози на ранніх стадіях складно, адже перебіг хвороби безсимптомний. У більшості випадків на початкових етапах захворювання виявляється випадково у процесі проведення діагностики з приводу іншої патології або планового медичного обстеження. Та все-таки першими ознаками можуть бути дискомфорт, печіння або свербіж, поколювання в сосках. Часом жінки не звертають на них уваги і навіть не думають йти до лікаря. Не припускайтеся подібних помилок.

До серйозніших «дзвіночків» раку молочної залози належить дискомфорт і відчуття розпирання в молочній залозі, зміна сосків і хворобливість у пахвовій западині. До того ж можуть з’явитися кров’янисті, сукровичні виділення з соска.

Западини та нерівності на шкірі молочної залози часто вказують на розвиток злоякісної пухлини. Будь-які подібні зміни обумовлені збільшенням новоутворення. Адже клітини залозистої тканини змінюються, а це призводить до порушення кровопостачання й обмінних процесів на окремих ділянках. Шкіра стає схожа на апельсинову кірку.

Причини появи злоякісних пухлин у молочних залозах достовірно не встановлені, але ризик збільшується, якщо у вас є ендокринні захворювання, порушення менструального циклу, гіпертонія або інсулінозалежний діабет.

Зловживання алкоголем, використання гормональних контрацептивів та естрогенних препаратів, зайва вага, народження першої дитини після 30 років або нездатність до народження дітей, часті аборти — також провокують появу раку молочної залози.

Ще існує так званий спадковий рак молочної залози. Якщо подібне онкологічне захворювання було у двох і більше родичів — ви в групі ризику. До того ж, приблизно 60% випадків раку молочної залози трапляється з людьми старше 40 років.

Якщо ви входите до групи ризику, важливо регулярно обстежуватися: самостійно та в медичному центрі.

Самообстеження є важливим кроком до своєчасного виявлення онкології. Пальпацію, тобто ретельне промацування молочної залози, варто проводити щомісяця на 3-9 день менструального циклу. Оскільки в цей період молочні залози не збільшені та розслаблені. Окрім самоогляду перед дзеркалом, пальпувати груди потрібно, лежачи на спині. Та все одно пам’ятайте, що виявити новоутворення на ранніх стадіях самостійно не завжди вдається. А от регулярний профілактичний огляд у лікаря допоможе вчасно виявити рак.

Ще одним важливим методом діагностики є ультразвукове обстеження молочних залоз. Його важливо проходити щонайменше один раз на рік.

Ультразвукове дослідження вважається найбільш безпечним методом діагностики, тому часто використовується для профілактики або на початкових етапах. Рак молочних залоз на УЗД має вигляд об’ємного пухлинного утворення з неоднорідною структурою та нечітким контуром.

Важливо: для раку молочної залози не існує профілактики в прямому значенні цього слова

Лише вторинна профілактика, що полягає в ранній діагностиці захворювання під час профілактичних оглядів. Щорічно обстежуватися в мамолога або гінеколога варто дівчатам із 20 років. До 39 років із метою скринінгу використовують УЗД молочних залоз і лімфатичних вузлів у пахвовій ділянці, а починаючи з 40 років – мамографію.

Пам’ятайте, ваше здоров’я — у ваших руках. Стежте за станом свого організму та довіряйте професіоналам, щоб уникнути будь-яких проблем!

Лаврова Тамара Євгенівна — лікар акушер-гінеколог, лікар з ультразвукової діагностики