Раннє спостереження вагітності: що робити та куди бігти?

Іноді здається, що в умовах такого простого доступу до інформації кожна жінка знає, чому надважливо консультуватися з гінекологом із перших днів вагітності, а ще краще — готуватися до неї усвідомлено. Однак понад 70 тисяч ускладнених вагітностей щорічно підтверджують протилежне. Ба більше, відсоток недоношених дітей збільшився до 17,9%, а загальна кількість новонароджених із затримкою внутрішньоутробного розвитку становить щорічно понад 130 000 випадків.

Що допомагає уникнути цього?

Міжнародне товариство ультразвукової діагностики в акушерстві та гінекології разом із британським Фондом медицини плода або Fetal Medicine Foundation (FMF) розробили практичний алгоритм прогнозування затримки розвитку плода при проведенні раннього пренатального скринінгу, а саме з 11 тижнів та 1 дня і по 13 тижнів і 6 днів, за умови одноплідної вагітності. До того ж він легко прогнозує розвиток прееклампсії — це глибокий розлад функцій життєво важливих органів і систем майбутньої матері в останні місяці вагітності.

Алгоритм FMF здійснює розрахунок індивідуальних ризиків за теорією ймовірності Баєса, який будує лікар на основі поєднання вихідних ризиків — даних про здоров’я матері та за допомогою результатів біофізичних і біохімічних досліджень організму, знову ж таки, матері.

Таким чином, під час проведення раннього пренатального скринінгу – комбінований мультипараметричний тест, що передбачає аналіз материнських характеристик, ультразвукове дослідження та біохімічний аналіз крові, – проводиться розрахунок індивідуальних ризиків не лише хромосомних аномалій плода, а й ризик розвитку прееклампсії та затримки розвитку плода.

Розповідаю про алгоритм у деталях. Насамперед лікарю необхідно дізнатися повний анамнез майбутньої мами.

І під словом «повний» мається на увазі дійсно все, починаючи з віку вагітної, її расової приналежності, кількості вагітностей тривалістю 24 тижнів і більше, а закінчуючи тим, чи була прееклампсія в матері пацієнтки. Також важливим фактором є те, чи має майбутня мама шкідливі звички, особливо куріння, чи хворіє вона на цукровий діабет, а ще зібрати обов’язкові дані про поточні масу тіла і зріст матері.

Зріст і масу тіла вагітної необхідно вимірювати безпосередньо в клініці під час проведення скринінгу. Адже використання приблизних показників, записаних зі слів пацієнток, свідомо вносить похибку в інтерпретацію результатів біофізичних і біохімічних досліджень та призводить до некоректного розрахунку індивідуальних ризиків.

Другий етап: вимірювання біофізичних параметрів. До них належать показники артеріального тиску, скорочено – АТ, і пульсаційний індекс, або ПІ, в маткових артеріях.

АТ є найважливішим біофізичним параметром для розрахунку ризику прееклампсії та затримки розвитку плода. FMF рекомендує використовувати автоматичні тонометри. Адже саме вони найточніше вимірюють артеріальний тиск.

Пульсаційний індекс у маткових артеріях вимірюється за допомогою досить «особливого» ультразвукового дослідження. Воно називається доплерометричне дослідження кровотоку в маткових артеріях. І, за рекомендаціями FMF, для фахівця, який проводить доплерометричне дослідження, необхідні попереднє навчання та щорічна сертифікація.

Третій етап алгоритму — біохімічні результати досліджень показників: асоційований із вагітністю протеїн А, або скорочено з англійської РАРР-А, хоріонічний гонадотропін вільний (F-BHCG) і бажано плацентарний фактор росту, або PLGF.

РАРР-А є одним із основних білків, що керують процесом плацентації. Для розрахунку ризику ускладнень вагітності використовують не абсолютні показники концентрації РАРР-А, а їх еквіваленти в МОМ — це особлива конвертація показників, яку проводить автоматично програмне забезпечення.

Велике мультинаціональне багатоцентрове проспективне дослідження ASPRE з виявлення вагітних із високим ризиком прееклампсії з застосуванням алгоритму FMF, проведене в 13 клінічних центрах Великої Британії, Китаю, Італії, Бельгії, Італії, Греції та Іспанії, налічувало 8 775 вагітних. І результати були вкрай точними!

Саме тому ми в новій клініці лагідної гінекології «Якість Життя» використовуємо алгоритм FMF і радимо старанно та якісно стежити за вагітністю, починаючи з перших тижнів! Обирайте бути здоровими разом із «Якість Життя»!

Ветох Галина Василівна — лікар акушер-гінеколог, лікар з ультразвукової діагностики та медичної генетики, кандидат медичних наук