Скажіть осінній хандрі “НІ!”

Осінь — це прекрасна пора, якщо правильно підготувати до неї свій організм. Зміна температури, похолодання призводять до того, що ми можемо хворіти. Однак якщо правильно харчуватися, імунітет буде міцним і зможе синтезувати антитіла та гормони щастя й радості.

Під час перших холодів організм починає мерзнути, тому варто вводити в раціон більше теплих страв: гарячі супи, різні пюре та напої, як-от імбирний чай і какао. Саме в останньому міститься набір хороших жирів та антиоксидантів, що необхідні в цей період. До нього можна додавати різні види спецій: корицю, перець, мускатний горіх і гвоздику.

Та найбільш збалансований раціон для організму міститься в тарілці здорового харчування.

Згідно з нею, варто споживати корисні продукти з усіх груп щодня: овочі та бобові, фрукти та ягоди, цільні злаки, рибу, м’ясо, яйця, корисні жири, молочні та кисломолочні продукти.

Тому кожен день треба з’їдати не менше 300 грамів овочів. Найкраще додавати їх до кожного прийому їжі — цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини і багато калорій. Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, перець, редьку та інші овочі.

Важливо: на ринках зараз надзвичайне різноманіття різних жовтих овочів. Звертайте увагу на гарбуз, моркву, пастернак, хурму, жовті помідори й обліпиху. У них багато каротиноїдів, які необхідні для синтезу вітаміну Е.

До того ж намагайтеся вживати одну порцію, приблизно 75 грамів, бобових на добу — квасолю, горох, червону сочевицю чи нут.

Фруктів і ягід теж треба їсти не менше ніж 300 грамів на день.

Стигле яблуко — чудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниці, суниці, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця й інші фрукти та ягоди.

Згідно з тарілкою здорового харчування, перевагу треба надавати цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці. І цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще їсти менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру. Краще замість неї споживати щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів.

Намагайтеся їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий і кисломолочний сир, сметану. Кальцій, що міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою і помірною жирністю.

До того ж, тарілка здорового харчування передбачає переважне споживання м’яса птиці, телятини та кролятини. Та пам’ятайте: біле м’ясо корисніше за червоне.

Також 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них — із морської риби. Хороший вибір — це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Також не варто забувати й про корисні жири, що містяться в соняшниковій олії, оливковій, рапсовій, лляній і кукурудзяній.

І наостанок про дуже важливе — надзвичайно прекрасним моментом осені є те, що тримається гарна погода. Тому для кожного буде корисно гуляти та дихати свіжим повітрям, насолоджуватися барвами та створювати гарний настрій, щоб запобігти зимовій депресії. Окрім цього, таким чином можна отримати вітамін Д.

Якщо ж ви вирішите «зміцнити» свій організм до осіннього сезону за допомогою комплексу вітамінних препаратів, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Пам’ятайте, що неправильно підібрані засоби можуть завдати шкоди організму, оскільки надлишок вітамінів, особливо синтетичних — найчастіше саме такі комплекси й продають в аптеках, — такий же небезпечний, як і надлишок.

Отримуйте дієтичні рекомендації: бронюйте консультацію професійного гастроентеролога клініки «Якість Життя» та не страждайте від осінньої хандри!

Лікар-терапевт клініки «Якість Життя» вищої категорії Наталя Дяченко.