Стрептококи: хто це та чому вони такі небезпечні для вагітних?

Стрептокок групи В (СГВ, GBS, Streptococcus agalactiae) — бактерії, які дуже часто є частиною нашої мікрофлори. В більшості випадків ми їх навіть не відчуваємо та стаємо звичайними носіями, яким нічого не загрожує. Однак ці мікроорганізми можуть значно нашкодити ненародженим малюкам ще в утробі матері. Тож є досить небезпечними як для вагітних, так і для малюків.

Проблема полягає в тому, що ці бактерії можуть спровокувати серйозні захворювання в новонароджених. Наприклад, пневмонію, менінгіт, сепсис.

Запалення у 90% випадків розвивається протягом 24 годин після народження і здебільшого проявляється сепсисом (69%), пневмонією (26%), респіраторним дистрес-синдромом (13%) і трохи рідше — менінгітом (11%). Можливий розвиток ще більш блискавичної форми інфекції з яскраво вираженим септичним шоком, респіраторним дистресом і летальним результатом через кілька годин від початку захворювання. Саме тому, згідно зі статистикою, в США щорічно хворіють на тяжку стрептококову інфекцію приблизно 8000 новонароджених, а приблизно 800 цих дітей помирають.

Як цього уникнути? Вчасно діагностувати й обрати правильну тактику контролю стрептококу!

Систематична діагностика стрептококу В рекомендована в кінці вагітності, між 34-м і 38-м тижнями. Адже лікування безсимптомного захворювання на початку і в середині вагітності не виправдане.

Вважається, що перервати передачу інфекції можна за допомогою зниження кількості й активності стрептококів у мікробіомі матері, запобігання колонізації слизових оболонок плода або новонароджених. А також формування в крові плода чи немовляти терапевтичних концентрацій антибіотика, які перешкоджатимуть розвитку інфекції. Це називається антибіотикопрофілактикою, що зазвичай проводиться найбільш безпечними антибіотиками пеніцилінового ряду в малих дозах.

«Золотим» стандартом діагностики інфекції є культуральний метод. Взяття біоматеріалу виконується з двох точок: нижня третина піхви і наступна — rectum, оцінюється загальний результат. Перед дослідженням необхідно за 24 години відмовитися від використання інтравагінальних і ректальних медикаментозних препаратів, перед взяттям біоматеріалу не проводити туалет зовнішніх статевих органів антисептичними та мийними засобами.

І хоча ризик того, що в малюка буде стрептокок В, усього 1%, це зовсім не скасовує небезпеки. Будьте пильні до себе й неодмінно контролюйте своє жіноче здоров’я в професіонального гінеколога. А особливо ведення вагітності. Адже від цього залежить і здоров’я вашого малюка!

Бронюйте першу консультацію гінеколога клініки «Якість Життя» і будьте здорові!

Наталія Анатоліївна Мазур — лікар акушер-гінеколог вищої категорії