Виразка: вирок, із яким можна жити

Від виразкової хвороби страждають 7-10% населення всієї планети Земля. Тобто кожен десятий житель нашої планети має виразку! Неймовірно, але факт. Тому давайте з’ясовувати, що це за хвороба, які її симптоми та як лікуватися.

Що таке виразкова хвороба?

Це захворювання, за якого утворюються виразкові дефекти в слизовій оболонці шлунка та дванадцятипалій кишці. Простіше кажучи, на слизовій оболонці шлунка та дванадцятипалої кишки з’являються ранки.

Ця хвороба має свої особливості: вона може характеризуватися рецидивним перебігом із періодами загострення — здебільшого восени або навесні — та ремісії.

Чому з’являється виразка?

Виразковий дефект виникає внаслідок невідповідності між факторами «агресії» та «захисту» в слизовій оболонці. До чинників «агресії» належать соляна кислота, пепсин, бактерія хелікобактер пілорі та рефлюкс жовчі. А до факторів «захисту» — слиз і добре кровопостачання слизової оболонки.

Підвищують ризик утворення виразок тютюнопаління, вживання алкоголю, стреси, порушення харчування та деякі препарати.

Однак усе ж таки основними причинами виникнення виразок є інфекція бактерією хелікобактер пілорі та вживання нестероїдних протизапальних препаратів, таких як аспірин, диклофенак, ібупрофен тощо.

Виразки можуть виникати в різному віці, бути різноманітними за розмірами: від кількох міліметрів до декількох сантиметрів, бути множинними або одинарними. І, що найважливіше, на відміну від ерозій, вони загоюються з формуванням рубців.

Основні симптоми виразки шлунка та дванадцятипалої кишки — це пекучий біль у ямці під грудиною (професійною мовою лікарів вона називається епігастрій), що виникає між прийомами їжі або вночі, дискомфорт у верхній частині живота, печія, кисла відрижка, нудота та блювота, нерідко закрепи та стілець чорного кольору при шлунково-кишковій кровотечі. У випадку, якщо симптоми не яскраво виражені, все одно треба якнайшвидше звернутися до лікаря-гастроентеролога.

Чому дуже важливо діагностувати виразку вчасно?

За відсутності своєчасної діагностики та лікування можуть виникнути ускладнення захворювання – кровотеча, отвір у стінці шлунка або дванадцятипалої кишки, лікарі його називають перфорація, через який вміст шлунка потрапляє в черевну порожнину та спричиняє перитоніт.

Більше того, виразка може прогресувати та проникати в поряд розташовані органи й тканини. Професійною мовою це називається пенетрація. Також може виникнути звуження виходу зі шлунка, що перешкоджає потраплянню їжі в кишечник. Або ж навіть виразка може переродитися в злоякісну пухлину! Ці ускладнення є життєво небезпечними та потребують хірургічного лікування.

Як діагностують виразкову хворобу?

Основний метод діагностики — це гастроскопія, що дає змогу виявити та дослідити виразку за допомогою спеціального ендоскопічного обладнання. Також під час цієї процедури можна взяти шматочки слизової для біопсії. Це необхідно для подальшого гістологічного дослідження, щоб виявити можливі аномальні або пухлинні клітини. Обов’язково всім хворим на виразкову хворобу проводять тестування на хелікобактер пілорі.

Із діагностикою все зрозуміло. Тепер переходимо до лікування.

Лікування виразкової хвороби має бути комплексним. Воно передбачає дієту та медикаментозне лікування. Хірургічне втручання застосовується лише у разі виникнення ускладнень.

Однак насамперед треба відмовитися від куріння, вживання алкоголю, нестероїдних протизапальних препаратів і дотримуватися дієти, згідно з якою треба уникати страв, що можуть подразнювати слизову оболонку шлунка та дванадцятипалої кишки. А це всі гострі, смажені, копчені, жирні продукти, соуси, соління, маринади, сирі овочі, фрукти, міцні м’ясні, рибні, овочеві бульйони та газовані напої.

Їжу треба вживати малими порціями 4-6 разів на день у теплому вигляді. Страви повинні легко засвоюватися. Тобто меню хворого на виразкову хворобу може складатись із пюре, суфле, каш, киселів, тефтелей, котлет і відварної нежирної риби.

У випадку виявлення хелікобактерної інфекції обов’язково проводиться курс ерадикації, простіше кажучи – вбивства, бактерії хелікобактер пілорі.

Для цього професійний лікар-гастроентеролог призначає спеціально розроблені схеми з антибіотиками на 10-14 днів.

Успішне «вбивство» бактерії запобігає рецидивам виразок, профілактує виникнення ускладнень та онкології надалі. Після завершення курсу лікування проводиться контрольна гастроскопія та повторний тест на хелікобактер пілорі.

Як ви вже переконалися самі, виразкова хвороба є дуже небезпечною, якщо її ігнорувати. Однак якщо вчасно діагностувати та провести якісне лікування, то цей звір не такий страшний, як його іноді змальовують.

Не відкладайте своєчасну діагностику та лікування хвороби. Це убезпечить вас від рецидивів, ускладнень і можливого розвитку онкології. Клініка «Якість Життя» завжди готова вам у цьому допомогти! Бронюйте консультацію в професійного гастроентеролога та будьте здорові.



Лікар-гастроентеролог клініки «Якість Життя» — Ірина Кабанова