“Жіноче” ультразвукове дослідження, або як підготуватися до обстеження органів малого таза

Жіночий організм — це ідеальний механізм, що потребує уваги та догляду. І це стосується не тільки салонів краси, а й медичних обстежень. Адже чомусь жінка здатна піклуватись про всіх своїх близьких, а про себе досить часто забуває. Це необхідно змінювати.

Не чекайте пахового болю, крові в сечі, проблем із сечовипусканням, порушень менструального циклу або безпліддя. Робіть ультразвукове дослідження органів малого таза щонайменше один раз на півроку. Воно дасть змогу визначити стан сечового міхура, яєчників, матки, шийки матки та маткових труб і допоможе виявити найменші відхилення від норми, вчасно діагностувати та починати лікувати пухлинні й запальні захворювання.

Саме на підставі «простого» зображення на екрані лікар робить висновки та ставить діагноз. Він оцінює стан, структуру, розміри матки та її шийки, а також розмір і розташування яєчників. Виявляє фолікули та будь-які новоутворення в матці, придатках або в товстому кишечнику. А ще визначає розмір сечового міхура та його положення, наявність каменів у ньому.

Різні відхилення є ознакою тих чи інших захворювань. Так, наприклад, виявлене потовщення стінок шийки матки або маткових труб може вказувати на ризик раку. А яскраво виражені овальні або круглі утворення на сканограмах можуть виявитися кістами або фібромами.

Зменшення розмірів матки та одночасне збільшення яєчників є ознакою їхнього полікістозу. Тоді як зміни ехогенності можуть вказувати на міому або ендометріоз. Однак правильно діагностувати хворобу може тільки фахівець.

На думку медиків, ультразвукове дослідження в сучасній медицині — це не тільки один із найбезпечніших, але й один із найбільш достовірних методів діагностики: точність результатів досліджень дуже близька до 100%. Адже цим способом виявляють фіброми яєчників з вірогідністю 90%, а кісти — 98%. Але, по-перше, існує два типи УЗ-дослідження.

Одне з них — трансабдомінальне. Його здійснюють через передню черевну стінку. Тут необхідно, щоб сечовий міхур був наповнений. Переважно лікарі призначають його у випадках великих утворень у малому тазі або під час дослідження незайманих.

А от під час трансвагінального дослідження датчик вводиться в піхву, сечовий міхур при цьому має бути порожнім. Таке УЗД дає можливість максимально чітко візуалізувати органи малого таза.

Проте незалежно від типу дослідження є загальні моменти підготовки. Найперший і найважливіший момент полягає в тому, що найефективніше проводити ультразвукове дослідження в перший тиждень після закінчення менструації.

За кілька днів до процедури не слід приймати їжу, що може спричинити газоутворення. Це, наприклад, овочі, бобові, дріжджовий хліб, кисломолочні та алкогольні напої. Проте якщо, попри дієту, вас все одно непокоїтимуть то газоутворення, то закрепи, то за кілька днів до УЗД можна приймати такі ферментні препарати, як «Мезим форте», «Еспумізан» або активоване вугілля. Однак про це краще порадитись із вашим лікарем.

Якщо за два-три дні до процедури у вас було рентген-дослідження із застосуванням барію, тоді відкладіть ультразвукове дослідження. Адже барій — контрастна речовина, що може вплинути на результати діагностики.

До речі, якщо у вас алергія на латекс, то будь ласка, попередьте про це завчасно, щоб уникнути неприємних наслідків. Адже дуже часто для проведення дослідження на датчик одягають латексну плівку.

Насамперед піклуйтеся про себе самі та завжди довіряйте своє здоров’я професіоналам.

У клініці «Якість життя» можна отримати консультацію лікаря-гінеколога та дослідити ваш організм абдомінальним чи вагінальним ультразвуковим датчиками з видачею фото. Також у нас можна здати необхідні урогенітальні мазки, призначені лікарем-гінекологом, тож додатково шукати лабораторію не потрібно!